Podijeli

Kontrasti: Nestale bebe

Kontrasti: Nestale bebe

Mnogi roditelji u Srbiji bili su suočeni s tragedijom smrti djece sedamdesetih i osamdesetih godina, da bi kasnije saznali da, zapravo, ne znaju šta se stvarno dogodilo. Tek petnaestak godina kasnije u javnosti se govori o slučaju nestalih beba. Država se često i dugo neodgovorno odnosila prema roditeljima koji zbog traljavog odnosa sistema argumentovano sumnjaju da su im djeca ukradena iz porodilišta. Zato bi se pred zastupnicima Skupštine Srbije uskoro mogao naći Prijedlog zakona o nestalim bebama. Roditelji, međutim, smatraju da predložena regulativa neće pomoći.

Urednik i voditelj emisije Stefan Goranović u emisiji Kontrasti u beogradskom studiju o tome razgovara s Mirjanom Novokmet iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba te Leilom Ruždić, bivšom članicom Anketnog odbora o nestalim bebama.

Uvodnu priču o slučajevima nestalih beba u Srbiji donosi Jelena Milutinović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi