Podijeli

Kontrasti: Malinarstvo - crno zlato ili blato

Kontrasti: Malinarstvo - crno zlato ili blato

Proizvođači malina nakon četiri dana odblokirali su magistralnu cestu ka Crnoj Gori kod Prijepolja i vratili se u svoje malinjake kako bi sačekali razgovore s predstavnicima Vlade Srbije najavljene za četvrtak. Njihovo nezadovoljstvo, izazvano niskom otkupnom cijenom, podstaklo je raspravu o tome koliko o malini možemo govoriti kao o streteškom proizvodu Srbije. Je li ona i dalje crveno zlato ili je zlatno doba prošlo?

Otkupna cijena je prije dvije godine bila blizu dva eura za kilogram, a sada je pala ispod eura. Prije deset godina Srbija je bila druga u svijetu po proizvodnji malina, a sada je na petom mjestu. Dok su Rusija, SAD i Meksiko iz godine u godinu povećavali proizvodnju, u Srbiji se količina ubranih malina smanjuje.

O problemu malinara razgovarali smo sa Željkom Simićem, proizvođačem iz okoline Topole. U emisiju je bio pozvan i predsjednik Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije Marijan Rističević, koji je dvije minute prije snimanja otkazao gostovanje.

Emisiju uredio i vodio Marko Subotić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi