Podijeli

Kontrasti: Ko će braniti prava siromašnih u Srbiji?

Kontrasti: Ko će braniti prava siromašnih u Srbiji?

Nedavno usvojeni Prijedlog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći nije pomirio razlike između advokata i nevladinog sektora u vezi sa predviđenim rješenjima. Zakon bi, navodi vlada, trebalo da omogući djelotvoran i jednak pristup pravdi svim građanima. Međutim, sporno je da li se predloženim rješenjima garantuje kvalitetnija besplatna pravna pomoć ili se građanima samo sužava izbor pružalaca te usluge. Ima tvrdnji i da novim zakonom država nejednako tretira pravnike, ali i da postoji opasnost od sukoba interesa u nekim slučajevima.

O ovim i drugim spornim pitanjima u vezi sa zakonom na čije se usvajanje čeka duže od decenije razgovaramo sa Biljanom Bjeletić iz Advokatske Komore Srbije i Vladimirom Radomirovićem, urednikom antikorupcijskog portala "Pištaljka", koji se bavi i zaštitom uzbunjivača.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi