Podijeli

Kontrasti: Kakva je poslovna klima u Srbiji?

Kontrasti: Kakva je poslovna klima u Srbiji?

Njemačka kompanija MTU, jedan od vodećih proizvođača avionskih motora u svijetu, potpisala je sa Srbijom Memorandum o razumijevanju. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prethodnih dana najavljivao veliku njemačku investiciju, rekao je da je riječ o visokotehnološkoj kompaniji koja bi mogla uposliti dosta inžinjera iz Srbije. Najava dolaska ove njemačke kompanije u dijelu javnosti tumači se kao dokaz da je Srbija privlačna stranim investitorima kao stabilna zemlja koja nudi dobre uslove poslovanja. S druge strane nisu rijetke ni opaske da je Srbija zbog nekih nedostataka prinuđena stranim investitorima nuditi značajne subvencije i reklamirati se kao zemlja jeftine radne snage.

O tome, koliko je Srbija poželjna destinacija za strane, ali i domaće investicije, šta su joj prednosti, a šta mane u odnosu na konkurenciju iz okruženja, razgovarali smo sa:

- Aleksandrom Kemivešom, savjetnikom u Privrednoj Komori Srbije, i

- Slobodanom Aćimovićem, profesorom na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

 

Emisiju uređuje i vodi Milorad Vesić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi