Podijeli

Kontrasti: Jača li ekstremna desnica u Srbiji?

Kontrasti: Jača li ekstremna desnica u Srbiji?

Lider stranke Srpska desnica Miša Vacić posljednjih dana je uputio nekoliko poruka koje su uznemirile dio javnosti u Srbiji, u mjeri da se traži i zabrana te organizacije. U Bujanovcu je Srbima koji učestvuju u lokalnoj vlasti zajedno s Albancima, poručio da će ih otjerati, a u Šapcu je tamošnjem gradonačelniku prijetio da će njega i saradnike baciti u Drinu. Ubrzano osnivaju odbore u općinama Srbije, a njihovi bilbordi su sve vidljiviji, na nekima piše „mobilizacija“. Osim Srpske desnice, prisutne su i druge desničarske organizacije, koje sporadično organizuju svoje skupove, često protiv pripadnika manjina.

Je li ekstremna desnica u Srbiji u porastu ili ih samo incidenti čine vidljivijim u posljednje vrijeme? Ko se sve danas naziva desnicom u Srbiji i u kakvom su odnosu desničari sa vlašću, za Kontraste su govorili:

  • Duško Radosavljević, profesor Fakulteta za pravne i poslovne studije „Dr. Lazar Vrkatić“ u Novom Sadu, i
  • Vladimir Vuletić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Voditelj i urednik emisije je Milorad Vesić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi