Podijeli

Kontrasti: Izbjeglice i migranti u Srbiji

Kontrasti: Izbjeglice i migranti u Srbiji

Od zvaničnog zatvaranja tzv. balkanske izbjegličke rute prošle su dvije godine. No, iako u neuporedivo manjoj mjeri, priliv izbjeglica i migranata na područje Balkana, pa tako i Srbije, nikada nije stao. Prema zvaničnim podacima, u Srbiji se trenutno nalazi nešto više od tri hiljade izbjeglica i migranata. No, prema nepisanom pravilu, dolaskom proljeća ilegalne rute postaju aktivnije, a otvaraju se i neke nove poput one u Bosni i Hercegovini, zbog koje su tamošnje vlasti prošle sedmice najavile da će na adresu zvaničnog Beograda uputiti protestnu notu zbog, kako navode, preusmjeravanja migranata ka toj zemlji.

Jesu li te pritužbe opravdane, kakva je aktuelna situacija u Srbiji, je li i u kojoj mjeri unaprijeđen sistem zaštite izbjeglica i migranata – razgovaramo s našim gostima: Ivanom Gerginovom iz Komesarijata za izbjeglice i migracije Republike Srbije, i Radošem Đurovićem iz Centra za pružanje pomoći tražiocima azila.

Urednica i voditeljica emisije je Anne Marie Ćurčić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.