Podijeli

Kontrasti: Ide li Srbija u Evropsku uniju?

Kontrasti: Ide li Srbija u Evropsku uniju?

Prošla je decenija od kada je Srbija podnijela zahtjev za prijem u članstvo Evropske unije. Od 35 poglavlja otvoreno je 17, a privremno su zatvorena dva. Članstvo je u jednom trenutku bilo na vidiku, a sada je, čini se, sve dalje. U jednom smjeru išao je put Srbije ka Evropskoj uniji, ali sada se došlo do raskrsnice i, prema svemu sudeći, bit će sedam trasa, odnosno faza prijema zemlje u Uniju.

Ako bude usvojen prijedlog Francuske, članstvo u toj organizaciji stjecat će se postepeno, pri čemu će sa svakim zatvorenim poglavljem zemlji biti omogućen pristup evropskim fondovima. Znači li to da je famozna 2025, koja stoji u strategiji o proširenju, sada zasigurno zanemarena godina ili će ova strategija ubrzati priključenje te mogu li balkanske zemlje provesti reforme jedino ako im se obeća novac, pitanja su ove emisije.

Gošće su: Tamara Milenković Kerković, profesorica Niškog univerziteta i potpredsjednica pokreta "Dveri", i Nataša Vučković, zastupnica Demokratske stranke u Skupštini Srbije. Urednik i voditelj emisije je Marko Subotić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi