Podijeli

Kontrasti: Gospodarenje otpadom u Hrvatskoj

Kontrasti: Gospodarenje otpadom u Hrvatskoj

Tema večerašnje emisije je gospodarenje otpadom u Hrvatskoj. Na temelju Vladine Uredbe o načinu gospodarenja komunalnim otpadom lokalne jedinice trebale su do 1. februara donijeti odluke o prikupljanju miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada. Resorni ministar Tomislav Ćorić vjeruje da je najveći broj lokalnih jedinica odluke donio. Donosimo šta je rekao - koje su posljedice za one koji odluke nisu donijeli.

U glavnom gradu Hrvatske Zagrebu odluka je usvojena u utorak, ali uz brojne kritike opozicije. Smatraju da je grad nepripremljen za to i temeljno pitanje koje postavljaju je - šta s otpadom nakon odvajanja.
Grad već neko vrijeme dijeli kante i vreće za odvajanje otpada. Međutim, neće ih svi odmah dobiti pa će proces prilagodbe na novu odluku trajati barem godinu. Gradonačelnik Milan Bandić najavio je kako će Zagreb biti prvi u Hrvatskoj koji će dobiti kante, a na kritike odgovara: "Citirat ću 11. tezu Feuerbacha. Različito su filozofi tumačili problem otpada, ali ga treba riješiti. To što vi govorite je umjetnički dojam. Nitko nije riješio problem posljednjih 60 godina, ni država ni grad, no morat ćemo ga riješiti zajedno", rekao je Milan Bandić.

Na pitanja o ovoj temi odgovarat će pročelnica Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba Mirka Jozić i bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi