Podijeli

Kontrasti: Dvadeset godina poslije...

Kontrasti: Dvadeset godina poslije...

Na današnji dan prije 20 godina protuzračna odbrana Srbije srušila je tada jedan od najmodernijih američkih vojnih aviona F-117. Bio je to jedan od najvećih vojnih uspjeha Srbije, koji se odigrao samo tri dana od početka NATO bombardovanja. Dvije decenije kasnije posljedice tog sukoba su vidljive, a polemike i dalje traju. Za većinu građana to je bila agresija, zvaničnici govore o zločinu koji je unazadio regiju.

U Prištini slave 24. mart kao veliki dan, dok nevladine organizacije podsjećaju na etničko čišćenje i nasilje nad kosovskim Albancima, koje je i dovelo do NATO intervencije. U međuvremenu, Srbija jača saradnju s tim vojnim savezom, a uskoro će, zajedno s Bosnom i Hercegovinom, biti okružena članicama NATO-a.

Gdje smo sada, dvije decenije kasnije, razgovaramo u ovoj emisiji. Naši gosti su Sonja Biserko iz Helsinškog odbora za ljudska prava i Đorđe Vukadinović, zastupnik u Skupštini Srbije i urednik Nove srpske političke misli.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi