Podijeli

Kontrasti: Da li zabrana ima efekta kod tinejdžera

Kontrasti: Da li zabrana ima efekta kod tinejdžera

Nedavno se pojavila inicijativa da se, u cilju suzbijanja nasilja i narkomanije u školama, mlađima od 16 godina, između ostalog, ograniči kretanje u večernjim satima u Novom Sadu. To bi značilo da u zimskom periodu poslije 22 h na ulici mogu biti samo u pratnji roditelja, a tokom ljeta taj policijski sat bi važio od ponoći.

Predlagači ove inicijative smatraju da sistemske mjere ne daju rezultate, zbog čega su potrebni radikalni potezi i u svojoj namjeri su se pozvali na islandski model, gdje je to i zaživjelo. Je li Srbija Island, koliko jedna represivna mjera može smiriti tinejdžere ili ima suprotan efekat, da li bi time bila ugrožena njihova ljudska prava, ali i kako se sistem obračunava sa sve češćim primjerima vršnjačkog nasilja u školama, teme su ove emisije.

O tome govore: Biljana Lajović, specijalista školske psihologije, i Milena Vasić iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi