Podijeli

Kontekst: Zloupotrebe biračkih spiskova u BiH

Kontekst: Zloupotrebe biračkih spiskova u BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine saopćila je da se za glasanje na predstojećim lokalnim izborima, koji će biti održani 15. novembra, prijavilo više od 150.000 građana iz inozemstva, što je gotovo 60.000 više nego prije dvije godine na parlamentarnim izborima. Otkriven je veliki broj prijava koje su ukazivale na moguće zloupotrebe, pa je nakon provjera odbijen upis u Birački spisak gotovo 28.000 glasača iz inozemstva.

Ko je i kako zloupotrijebio Centralni birački spisak Bosne i Hercegovine? Kako su se hiljade građana BiH, koji nikada nisu napuštali zemlju, našli na spiskovima glasača iz inozemstva? Mogu li izbori biti fer i pošteni u ovim okolnostima?    

Za Kontekst govore: Vehid Šehić, bivši član CIK-a BiH, Nedim Hogić, političko-pravni analitičar, i Mladen Mrdalj, politolog i direktor Međunarodnog centra za studije uprave u Beogradu.

Emisiju uredila i vodila Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi