Podijeli

Kontekst: Zločin ratnih silovanja

U ratnim zonama širom svijeta bude silovano na desetine hiljada žena. Londonska konferencija o seksualnom nasilju kao "sredstvu rata" ponovo je u centar globalne pažnje stavila ove teške ratne zločine. Kako žrtve silovanja nastavljaju svoje živote, imaju li podršku zajednice i koliko se takvih slučajeva sudski procesuira.

Imaju li države regije volje da procesuiraju sve slučajeve seksualnog nasilja u ratu? Koliko je osuđenih za ovaj ratni zločin na prostoru bivše Jugoslavije? Kako se društvo odnosi prema žrtvama ratnih silovanja?

O tome govore gošće Konteksta: psihoterapeut iz Udruženja Vive žene iz Tuzle Aida Cipurković, Jasna Šarčević iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Marija Slišković iz udruge Žene u domovinskom ratu.

Emisiju vodi Dalija Hasanbegović a uvodni prilog u emisiji pripremila je Nadina Maličbegović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi