Podijeli

Y8VnzNiv1i0

Kontekst: Život djece s poteškoćama u razvoju

Da li djeca sa poteškoćama u razvoju imaju jednaka prava na obrazovanje u zemljama regije? Kako su prihvaćena od pojedinaca i društva u cjelini? Imaju li roditelji pravo na finansijsku pomoć države i kako funkcioniraju sistemi podrške i zaštite? Kako osigurati bolje uvjete za djecu sa poteškoćama u razvoju?

 

Inkluzija je proces učenja i vaspitanja djece s poteškoćama i smetnjama u razvoju zajedno sa djecom koja nemaju takvih potreba. Tada imaju jednake mogućnosti u razvoju svojih fizičkih, emocionalnih, društvenih i drugih sposobnosti. Inkluzija podrazumijeva i individualizaciju nastave u kojoj učenici podržavaju jedni druge. Tako se djeca uče prihvatanju različitosti, a učitelji i nastavnici koriste razne metode podučavanja kako bi se prilagodili potrebama učenika. Koliko je to sprovodivo u praksi, da li djeca s poteškoćama u razvoju imaju kvalitetno obrazovanje i s kakvim problemima se suočavaju oni i njihove porodice, razgovaramo sa našim gošćama:

 

u Zagrebu - Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe sa invaliditetom u Hrvatskoj

u Sarajevu - Dženana Alađuz, direktorica Udruženja INFOHOUSE

i u Beogradu - Gordana Cvetković, načelnica Školske uprave Beograd

 

Uvodnu priču iz Sarajeva zabilježila je Žana Kovačević.

Voditeljica je Anne Marie Ćurčić

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi