Podijeli

ug7v6hMcVzc

Kontekst: Zavjet šutnje

Još jedno masovno ubistvo u Srbiji zbog porodičnog nasilja. Bivši muž ubio je ženu i još četiri osobe, a 22 ranio. U Srbiji su česta masovna ubistva zbog porušenih porodičnih odnosa. Kakav je odgovor države, a kakvi sistemi žrtve brane u ostalim zemljama regije?

 

Teško ubistvo dogodilo se prošlog vikenda u Srbiji, u selu Žitište. Muškarac je ušao u kafić u kojem je sjedila njegova bivša supruga, ispalio više hitaca iz automatskog oružja i ubio petero ljudi, a više desetaka ranio. Zvanična istraga je u toku, ali se kao razlog spominju ljubomora i dugogodišnje zlostavljanje.

 

U maju prošle godine, u mjestu Martonoš kod Kanjiže, muškarac je ubio sedam osoba, svoju suprugu i bliže i dalje rođake.

 

Početkom aprila 2013. godine u mjestu Velika Ivanča kod Mladenovca Ljubiša Bogdanović ubio je iz vatrenog oružja 13 komšija, među kojima i sina i majku.

 

Statistici nema kraja. Porušeni porodični odnosi sve su češći okidač za sve svirepija, masovna ubistva.

 

Šta trpe žrtve, kako prevazilaze zlostavljanje, kome prijavljuju i štiti li ih stistem - samo su neka pitanja o  kojima večeras razgovaramo sa našim gostima koji su trpjeli verbalno i fizičko nasilje i o tome javno govore.

 

U Beogradu su Irina Ivić i Dušan Trifunović, a u Sarajevu je neuropsihijatrica Alma Bravo-Mehmedbašić.

 

Voditeljica emisije je Ivana Momčilović-Odobašić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi