Podijeli

Kontekst: Zaštita šuma

Kontekst: Zaštita šuma

Prijeti li šumama u regiji uništavanje zbog ilegalne sječe?
Kako se vlasti odnose prema tom problemu?
Koliko građani, ali i predstavnici vlasti razumiju važnost očuvanja šuma?  

Albanija je prva zemlja u našoj regiji koja je uvela moratorij na komercijalno iskorištavanje šuma. Zabrana sječe stupila je na snagu od januara prošle godine i trajat će punih 10 godina.

Prije svega 70-ak godina ta zemlja je imala 83 posto, a 2015. 28,2 posto površine pod šumama, što je izazvalo problem erozije zemljišta. 

Novim zakonom su propisane kazne za kršenje moratorija u iznosu 36.000 eura. Prekomjerna sječa koja je izvršena zakonito putem davanja šuma u koncesije ili nezakonito, ilegalnim sječama, dovela je do situacije koja je zahtijevala drakonske mjere kako bi se omogućio oporavak šuma.

Ovako drastične mjere predložilo je resorno ministarstvo zaštite okoliša Republike Albanije. "Šume su devastirane i uništene", izjavio je ministar Lefter Koka, dodajući kako je u potpunosti zabranjen izvoz drva iz zemlje. 

O tome kakvo je stanje i koliko su zaštićene šume u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, razgovarali smo s našim gostima:

- u Beogradu: Ratko Ristić - dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu,  

- u Podgorici: Veselin Luburić - savjetnik za zaštitu i održivi razvoj Javnog poduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore, i

- u Sarajevu: Ahmet Lojo - profesor na Šumarskom fakultetu u Sarajevu i predsjednik Udruženja inženjera i tehničara šumarstva. 

 

Emisiju vodio Adnan Rondić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi