Video

Kontekst: Zagađenost zraka u regiji

Krajem prošle i početkom ove godine mnogi gradovi u regiji suočeni su s problemom zagađenja zraka. Kakvog je kvaliteta zrak u gradskim središtima, šta građani udišu? Koji su uzroci zagađenja i posljedice za ljudsko zdravlje? Kako popraviti stanje i osigurati bolje životne uvjete, naročito tokom zime?

Zagađenje zraka je veliki ekološki problem i ozbiljan rizik za zdravlje. Procjenjuje se da zagađeni zrak, širom svijeta, uzrokuje blizu dva miliona slučajeva prerane smrti godišnje. U ovom izdanju Konteksta govorimo o visokom procentu zagađenosti zraka u državama regije, posebno tokom zime.

Gosti emisije su: u Sarajevu - dipl. ing. hemije Sanela Salihagić, rukovoditeljica Odjeljenja sanitarne hemije u Zavodu za javno zdravstvo KS i u Zagrebu - dr. znanosti Ivona Majić, dipl. ing. iz Laboratorija za analize buke, zraka, aerobiologiju i ostale mikroklimatske uvjete, Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar".

Večerašnji Kontekst vodi Adnan Rondić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.