Podijeli

Kontekst: Volontiranje

Koje su mogućnosti i kakav je značaj volontiranja u regionu? Kako je u pojedinim državama volontiranje zakonski uređeno? 

Koliko je u volontiranju razvijena međunarodna saradnja? Kakav je položaj volontera, a koja mogućnost zloupotreba? 

Volontiranje je dio historije gotovo svake civilizacije. To je, u najširem smislu, neprofitna i neplaćena aktivnost kojom pojedinci doprinose zajednici i društvu u kojem žive, od tradicionalnih običaja uzajamne pomoći do organizovanog djelovanja zajednice u kriznim periodima, zaustavljanju sukoba i suzbijanju siromaštva. 

U ovom izdanju Konteksta govorimo o volontiranju i volonterima. Gosti Konteksta su: u Sarajevu predsjednik Komisije za mlade u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Mirza Ustamujić, u Zagrebu – koordinatorica međunarodnog volonterskog servisa, Ivana Pavelić Šprajc, te u Beogradu – aktivista Inicijative mladih za ljudska prava, Luka Božović.

Kontekst vodi Marina Riđić, a uvodnu priču nam donosi Azra Baždarević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi