Podijeli

Kontekst: Vlada FBiH između veterana i MMF-a

Kontekst: Vlada FBiH između veterana i MMF-a

Premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je za Al Jazeeru da Vladin prijedlog Zakona o pravima veterana i njihovih porodica obuhvata 5000 do 6000 demobilisanih boraca. Kako je obrazložio, Vlada FBiH to može finansirati sa 7 miliona eura, koliko je predviđeno u budžetu za te namjene. MMF je otkazao sljedeću tranšu Bosni i Hercegovini zbog bojazni da bi usvajanje zakona o pravima veterana moglo dovesti u pitanje finansijsku stabilnost Federacije Bosne i Hercegovine, ukoliko izdvajanja za finansiranje demobilisanih boraca budu veća. MMF je upozorio i Vladu Republike Srpske da se povećanjem plaće u javnom i privatnom sektoru izlazi iz okvira dogovorenog.

O ovim temama za Kontekst govore Fadil Novalić, premijer Federacije BiH,  Gorana Krunić, stručnjakinja za javne finansije i Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Emisiju je vodila Irena Kuldija, a uredila Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi