Podijeli

Kontekst: Vjerske zajednice i porezi

Kontekst: Vjerske zajednice i porezi

Prema novom poreskom zakonu u Hrvatskoj, Katolička crkva mora plaćati porez na dobit. Kao vjerska zajednica, spada pod neprofitne pravne subjekte, a kako nije u poreskom sistemu plaćat će paušalni porez. Prema tumačenju Ministarstva finansija, pravni subjekti Katoličke crkve dužne su plaćati porez na dobit iz privredne djelatnosti, a kako stoji u tumačenju, u oporezivanje ulaze prihodi od iznajmljivanja stanova, zakupa poslovnih prostora, prihodi od repetitora postavljenih na crkvenim zgradama, zakupa obradivog zemljišta, prodaje predmeta i sl.

Srpska pravoslavna crkva u Srbiji ne plaća porez na imovinu, a država ju je oslobodila plaćanja poreza na vjerske usluge i obrede. Za sada nijedna od vjerskih zajednica nikome, pa ni javnosti, ne objavljuje finansijske izvještaje o poslovanju niti žele objasniti zašto je to tako.

Kako je u evropskim zemaljama i treba li mijenjati postojeću praksu u regiji, za Kontekst govore:

- Draško Đenović, vjerski analitičar iz Beograda, i

- Ivica Grčar, zagrebački novinar.

Voditeljica je Marina Riđić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi