Podijeli

BWcYFp_Rsyk

Kontekst: Usvajanje djece

Kakvi su uvjeti za usvajanje djece u državama regije? Ko sve može usvojiti dijete? Kako izbjeći predrasude o usvojenoj djeci? Kakva su iskustva usvojitelja, a kakva usvojenih?

Međunarodni dan djeteta se 20. novembra obilježava širom svijeta. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je tog dana, 1989. godine, usvojila Konvenciju o pravima djeteta. U njoj se, između ostalog, navodi da djetetu kojem je privremeno ili trajno uskraćeno porodično okruženje, treba osigurati pravo na posebnu pomoć i zaštitu, koja može uključiti i usvajanje.

O ovoj temi razgovaramo sa našim gošćama: u Zagrebu - predsjednica Udruženja za podršku usvajanju "Adopta" Diana Topčić-Rozenberg; u Sarajevu - profesorica psihologije i psihopatologije na sarajevskom Internacionalnom univerzitetu - Senija Tahirović; u Beogradu -  direktorica Centra za porodični smještaj i usvojenje Dobrila Grujić.

Uvodnu priču pripremila je Azra Baždarević, a voditeljica je Anne Marie Ćurčić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi