Podijeli

rjpeP1v4oKk

Kontekst: Upravljanje otpadom

Šta podrazumijeva učinkovito upravljanje otpadom?
Kako je ta djelatnost zakonski uređena?
Koji su zahtjevi EU-a prema zemljama kandidatima u vezi s upravljanjem otpadom?
A kakvi ekonomski učinci pravilnog korištenja otpada?

Zemlje regije proizvedu milione tona otpada godišnje. Otpad bilo koje vrste ugrožava kako okoliš, tako i zdravlje ljudi.
Kako adekvatno riješiti pitanje zbrinjavanja i upravljanja otpadom? Kako od problema stvoriti priliku za zaradu, razgovaramo sa gostima:

U Zagrebu - potpredsjednik Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom, inžinjer Danko Fundurulja;
U Sarajevu - stručnjakinja za zaštitu okoliša i upravljanje otpadom, neovisna konsultantica, član Upravnog odbora Baze podataka emisionih faktora - sektor otpada, Međunarodnog panela o klimatskim promjenama (IPCC), magistrica Maja Čolović Daul;
U Beogradu - direktor Centra za čistiju proizvodnju na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu, stručnjak UN-a za sirovinsku učinkovitost, dr. Branko Dunjić.

Centar za upravljanje otpadom Marinšćina kod Rijeke počet će raditi iduće godine.
Riječ je o najsuvremenijem pogonu, kakvih Hrvatska do 2018. godine, u skladu sa pravilima Evropske unije, mora izgraditi ukupno 13.
Uvodnu priču uradila je Martina Kiseljak.

 
Voditeljica je Irena Kuldija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi