Podijeli

Kontekst: Tretman žena u ginekologiji

Kontekst: Tretman žena u ginekologiji

Jedna žena ustala je u Hrvatskom saboru i do tančina ispričala kako je izgledao spontani pobačaj u jednoj splitskoj bolnici. Vezivanje ruku i nogu, struganje materice, a prije svega toga gubitak djeteta. Ova ispovijest, koja je pokrenula lavinu komentara u hrvatskoj javnosti jer je riječ o saborskoj zastupnici, pokrenula je i inspekciju Ministarstva zdravlja. Utvrđeno je da propusta nije bilo, međutim saborska zastupnica ostala je pri svojim tvrdnjama.

Kako su žene tretirane tokom trudnoće? Kakva su im iskustva na porođajima? Je li tabu pričati o tome? Razumije li struka porodilje? 

U Zagrebu je Ivana Ninčević-Lesandrić, saborska zastupnica MOST-a sa početka ove priče, u Beogradu Radomir Aničić, ginekolog, a u Sarajevu Amela Borovac-Omerović, majka dvoje djece koja je imala neprijatno iskustvo na porođaju.

Autorica i voditeljica je Ivana Momčilović-Odobašić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi