Podijeli

Kontekst: Transplantacija organa

Kontekst: Transplantacija organa

Udruženje transplantiranih i dijaliziranih bolesnika Federacije BiH najavilo je za 21. juni proteste zbog neusvajanja izmjena i dopuna Zakona o transplantiranju organa i tkiva u svrhu liječenja.

U Hrvatskoj je stanje bitno drukčije. Članstvo u Eurotransplantu 2007. godine otvorilo je nove mogućnosti za hrvatski transplantacijski program koji je među najboljima u svijetu. Početkom ove godine Srbija je primljena u Eurotransplant. Šta će to članstvo omogućiti građanima te zemlje, a šta može promijeniti zakonska regulativa u BiH? Kako se mogu iskoristiti hrvatska iskustva, o tomu  smo razgovarali u Kontekstu s našim gostima. U Beogradu je Miljko Ristić, kardiohirurg i glavni koordinator za transplantaciju srca i kardiohirurgiju za Beograd, Niš i Kragujevac, u Zagrebu specijalistica anesteziolog i koordinatorica za transplantaciju KBC-a Zagreb Jasna Stoić-Brezak, u Sarajevu Adnan Fazlagić, novinar i čovjek kojem je 2014. godine u Ljubljani transplantirano srce.

Emisiju vodio Saša Ćeramilac, uredila Nejra Kozarić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi