Podijeli

SJZWJ_HqNsQ

Kontekst: Tajni računi

Afera "tajnih računa" potresa bankarski svijet. Ko su klijenti švicarskog ogranka britanske banke optužene da je pomagala u pranju novca i utaji poreza? Koliko je među njima zvučnih imena iz svjetskog show businessa, a koliko biznismena sa Balkana? Kako je otkrivena afera već poznata kao Swiss Leaks?

 

Priča počinje 2006. godine, kada je kompjuterski tehničar švicarskog ogranka HSBC banke sa sjedištem u Londonu, kopirao povjerljive podatke koji otkrivaju kako je banka savjetovala klijente da ne plaćaju porez ili da sumnjiv novac ubace u legalne tokove. Nakon toga, bježi u Francusku, gdje živi pod policijskom zaštitom, a svoja otkrića predaje francuskim istražiteljima.

 

Epilog priče - izvinjenje banke, upad policije u njihove prostorije i pokretanje istrage. I brojna pitanja -  je li riječ o izolirnom inicidentu ili samo o vrhu ledenog brijega?

 

Ovo je tema današnjeg Konteksta, a gosti su:

Milorad Ivanović, član Međunarodnog konzorcija za istraživačko novinarstvo,

Drew Sullivan, urednik međunarodnog projekta izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji,

Saša Leković, predsjednik Centra za istraživačko novinarstvo.

Voditeljica je Ivana Momčilović Odobašić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi