Podijeli

Kontekst: Tajni arhivi nekadašnjih obavještajnih službi

Kontekst: Tajni arhivi nekadašnjih obavještajnih službi

Predsjednik hrvatskog Sabora i Mosta Božo Petrov najavio je izmjene Zakona o državnom arhivu. Na taj način žele se otvoriti dokumenti do sada nepoznati javnosti. To su tajni arhivi nekadašnje obavještajne službe bivše komunističke države. Iz Vlade poručuju da je Arhiv u nadležnosti Ministarstva kulture, koje već neko vrijeme priprema svoj zakon.  

U Srbiji je skinuta oznaka tajnosti s nekih dokumenata iz doba komunizma, ali je pristup i dalje ograničen. Bezbjednosno-informativna agencija (BIA), koja posjeduje te dokumente, dio građe dostavila je državnom arhivu.

U Bosni i Hercegovini sva arhiva obavještajnih službi i dalje se nalazi u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji. Treba li ove arhive otvoriti za javnost i šta se u njima može pronaći za Kontekst govore: Anto Nobilo, advokat, Branka Prpa, historičarka, i Mirsad Abazović, sociolog i nekadašnji službenik Službe Državne bezbjednosti Bosne i Hercegovine, a kasnije AID-a.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi