Podijeli

Kontekst: Sudbina Brexita

Kontekst: Sudbina Brexita

Parlament Velike Britanije je odlučio da ta zemlja neće napustiti Evropsku uniju bez sporazuma 31. oktobra, kako je to zagovarao premijer Boris Johnson. Parlamentarci su usvojili zakon koji Johnsona obavezuje da od EU-a zatraži produženje roka za Brexit do 31. januara 2020. godine, osim ako Parlament ne odluči drugačije.

Također, odbijen je Johnsonov plan o prijevremenim izborima. Britanski premijer izgubio je većinu u Parlamentu nakon što se 21 zastupnik njegove Konzervativne stranke pridružio opoziciji.

Koje su mogućnosti ostale Borisu Johnsonu i šta može ponuditi Britancima, ali i Briselu, za Kontekst govore:  Aleksandar Kocić, profesor novinarstva na Univerzitetu "Napier" u Edinburghu i novinar BBC-ja te Hrvoje Butković, viši naučni saradnik na Institutu za razvoj i međunarodne odnose.

Emisiju vodi Irena Kuldija, a uređuje Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi