Podijeli

_3KqDj3txFM

Kontekst: Stepinac - svetac ili zločinac

Kanonizacija Alojzija Stepinca. Za jedne svetac, za druge zločinac. Šta donosi zasjedanje mješovite pravoslavno-katoličke komisije u Rimu? Kakvo će mišljenje zauzeti i hoće li njen rad relaksirati ili usložiti odnose Beograda i Zagreba?

 

Izvan zidina Vatikana, kako bi radili bez pritisaka, u Rimu se sastaju predstavnici Srpske pravoslavne i Katoličke crkve. Tema je kanonizacija kardinala Alojzija Stepinca. Na tom, prvom sastanku, raspravlja se o načinu rada i dužini zasjedanja komisije, koja prema preporuci pape Franje, ne bi trebalo da traje duže od godinu.

 

Pred Drugi svjetski rat Stepinac je proglašen zagrebačkim nadbiskupom. I dok hrvatska javnost tvrdi da se zalagao za zaštitu Srba, Jevreja i Roma, u Beogradu se njegovo ime vezuje za nasilno prekrštavanje, saradnju s ustaškim režimom i ratne zločine.

 

U Zagrebu je historičar Hrvoje Klasić, a u Beogradu Srđan Barišić, sociolog religije. 

 

Voditeljica je Ivana Momčilović-Odobašić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi