Podijeli

Kontekst: Stanje rudarstva u regiji

Kakvo je stanje rudarstva u zemljama regije? U kakvim uvjetima rudari zarađuju za život, kakva su njihova prava, a kakva je sigurnost na radu? Kuda vodi privatizacija rudnika i davanje koncesija za iskopavanje rudnih bogatstava?

Čak 4.000 godina prije nove ere, Egipćani su eksploatirali zlato, a značajniji razvoj rudarstva u zemljama naše regije počeo je od 13. stoljeća. Uprkos modernizaciji cijelog procesa, nesreće u rudnicima širom svijeta ni u 21 stoljeću nisu rijetke.

O stanju i perspektivama rudarstva u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji govore naši gosti: Pece Risteski - predsjednik Sindikata metalurgije, energetike i rudarstva Makedonije, Haris Neimarlija -nekadašnji generalni direktor Rudnika mrkog uglja Kakanj, stručnjak za rudarstvo i energetiku, i dr. Ozren Ocić - stručnjak za energetiku i profesor na Univerzitetu Union-Nikola Tesla.

Emisiju vodi Dalija Hasanbegović a priče o statusu rudara Makedonije i Crne Gore donose Milka Smilevska i Milica Marinović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi