Podijeli

Kontekst: Šta žele demonstranti širom SAD-a?

Kontekst: Šta žele demonstranti širom SAD-a?

Šta žele demonstranti širom Sjedinjenih Američkih Država? Koliko je duboko ukorijenjen rasizam u američkom društvu? Zašto se rijetko sankcioniše brutalnost i prekomjerna upotreba sile američke policije? Kako će protesti utjecati na predstojeće američke izbore?

Protesti zbog ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda proširili su se na brojne američke gradove. U mnogima je proglašen policijski sat. Raspoređena je i Nacionalna garda. Predsjednik Donald Trump prijeti upotrebom sile, međutim, demonstranti ne posustaju. Spominje se i moguće pozivanje na Zakon o pobuni, koji bi omogućio raspoređivanje američke vojske radi suzbijanja nasilnih demonstracija.

Gdje sve ovo vodi, analiziramo u današnjem Kontekstu:

- U Virdžiniji je dr. Ermin Sinanović, politički analitičar i direktor Centra za islam u savremenom svijetu na Shenandoah univerzitetu.   

- u Zagrebu je prof. dr. Anđelko Milardović, sa Instituta za europske i globalizacijske studije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi