Podijeli

Kontekst: Šta je novo između Grčke i Makedonije?

Kontekst: Šta je novo između Grčke i Makedonije?

Nekoliko dana grčki Parlament je raspravljao o ratifikaciji sporazuma s Makedonijom o imenu. Prema sporazumu koji je potpisan sredinom 2018. godine, dogovorena je promjena imena države u Republika Sjeverna Makedonija. Ovime je riješen 30 godina dug spor između dvije zemlje, koji je vođen zbog imena Makedonije, a koji je Grčka osporavala. Makedonski Parlament ratificirao je sporazum i usvojio izmjene Ustava o promjeni imena države. Međutim, to je izazvalo duboke podjele u grčkom drustvu i žestoke reakcije u dijelu tamošnje javnosti. Održani su protesti u Atini, koji su najavljeni i za četvrtak, za kada je predviđeno glasanje o Prespanskom sporazumu u grčkom Parlamentu.

Šta će ovaj sporazum donijeti Atini, a šta Skoplju, te kako će se ubuduće razvijati odnosi dvije zemlje za Kontekst govore u Atini George Pleios, profesor na Univerzitetu u Atini, i u Skoplju Petar Arsovski, politički analitičar.

Emisiju vodi Irena Kuldija, uredila Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi