Podijeli

Kontekst: srpsko-hrvatski odnosi

Od prošlogodišnjih parlamentarnih i predsjedničkih izbora u Srbiji, odnosi između te zemlje i Hrvatske značajno su pogoršani. Izjave predsjednika Srbije, Tomislava Nikolića, te oslobađajuće presude za hrvatske generale Gotovinu i Markača dodatno su komplikovali  odnose dvije države.

Srpski i hrvatski premijer - Ivica Dačić i Zoran Milanović - sastali su se u srijedu u Beogradu. Šta će novo donijeti  susret u međusobnim odnosima dvije države? Koliko će pomoći rješavanju nagomilanih problema i otvorenih pitanja?

Postoji li obostrana volja za uspostavljanje bolje saradnje? Kako će susret Dačića i Milanovića utjecati na političke odnose u regiji?  

U Kontekstu o srpsko-hrvatskim i regionalnim odnosima govore gosti emisije:  u Beogradu - direktor Centra za politi-kološka istraživanja i javno mnijenje Instituta društvenih nauka Aleksandar Bošković; u Zagrebu - politički analitičar Davor Gjenero i u Sarajevu - nekadašnji premijer Bosne i Hercegovine i bivši ambasador u Zagrebu, profesor emeritus na Ekonomskom fakultetu, dr. Hasan Muratović

Kontekst vodi Marko Radoja

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi