Podijeli

Kontekst: Srbija uvodi sistem za rano uzbunjivanje na otmicu djece

Kontekst: Srbija uvodi sistem za rano uzbunjivanje na otmicu djece

Srbija planira uvođenje sistema za ranu uzbunu na otmicu djece. U potragu za nestalim djetetom kreće se odmah, sistem alarmira cijelo duštvo.

Amber alert postoji u desetak zemalja Evropske unije i do sada se pokazao kao efikasno sredstvo za pronalaženje otete ili nestale djece. 

Amber Hagerman oteta je i ubijena u januaru 1996. godine nakon što je otmičar nasilu uveo u kombi i odvezao u nepoznatom pravcu. Očevidac događaja nije bio dovoljan da policija pronađe djevojčicu koja je nekoliko dana poslije otmice nađena mrtva.

Amber alert, nazvan po njoj, od te je godine proširen na cijelu Ameriku. U slučaju procjene da je neko dijete ugroženo, alarmira se cijela zemlja. Program se prekida, obavještenje o otmici se pojavljuje na digitalnim bilbordima, čak se šalje i SMS porukama na mobilne telefone.

O ovome u Kontekstu govore:

- Igor Jurić, otac djevojčice Tijane koja je oteta i ubijena prije pet godina, koji je pokrenuo ovu ideju, i

- Tomislav Ramljak, osnivač Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka.

 

Autorica i voditeljica: Ivana Momčilović-Odobašić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi