Video

Kontekst: Spor Makedonije i Grčke

Spor između Grčke i Makedonije o nazivu ove države traje više od dvije decenije. Koje su nove ideje za rješenje ovog problema?

Zašto je optimista posrednik Ujedinjenih naroda? Mogu li dvije države konačno postići sporazum o imenu Makedonije? 

Spor u vezi s imenom Makedonije još nije riješen. Evropska komisija zalaže se službeno za otvaranje pregovora s Makedonijom u junu ove godine, a u zamjenu bi makedonske vlasti trebale do tog roka riješiti pitanje imena.

Grčka je tek pod međunarodnim pritiskom dopustila Makedoniji prijem u članstvo Ujedinjenih naroda, ali pod nazivom "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija". 

Gosti emisije su:  u Skoplju - bivši ministar vanjskih poslova Makedonije Aleksandar Dimitrov; u Zagrebu - profesor istorije na Filozofskom fakultetu dr. Željko Holjevac  i u Sarajevu dugogodišnji diplomata, bivši ambasador OSCE-a Ibrahim Đikić

Kontekst vodi Marina Riđić

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.