Podijeli

Kontekst: Slučajevi iz regije pred Sudom u Strasbourgu

Zašto se hiljade ljudi iz zemalja Balkana obraćaju Evropskom sudu za ljudska prava? Koliko ovi sporovi koštaju države regije? Kako smanjiti broj slučajeva pred sudom u Strasbourgu? Kakva je praktična primjena, a kakav značaj imaju presude tog Suda? Posljednjih godina sve je veći broj sporova koje građani ove regije vode pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Ko je odgovoran? Zašto po pravdu moraju čak do Strasbourga?

Gosti emisije su: u Zagrebu - predsjednica udruženja ''Zviždač'' i osoba koja je izgubila spor protiv Hrvatske pred sudom u Strasbourgu, Vesna Balenović, u Sarajevu - pravna zastupnica Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, Monika Mijić i u Beogradu - osnivač nevladine organizacije "Kuća pravde - Strazbur", Predrag Savić, advokat čija su uža specijalnost postupci pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Večerašnji Kontekst vodi Saša Delić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi