Podijeli

Kontekst: Školovanje djece s poteškoćama u razvoju

Kontekst: Školovanje djece s poteškoćama u razvoju

U koje škole idu djeca s poteškoćama u razvoju? Jesu li svi uključeni u redovni nastavni program? Kako vlast gleda na njih, a kako društvo?

Jedna majka iz Hrvatske opisuje prvi dan svog djeteta s poteškoćama u razvoju: ostala je sama u dvorištu, s novom torbom u ruci, obučena u odjeću kupljenu baš za taj dan. U školu nije ušla jer za nju u razredu nema mjesta. Na pitanje kako je biti roditelj djeteta s autizmom odgovara: tako što vaše dijete nikad ne dobije pozivnicu za rođendan. I naglasi to velikim slovima: NIKAD.

Djeca s poteškoćama u razvoju i njihovo pravo na obrazovanje tema je Konteksta o kojoj pričaju Nihada Čolić, pomoćnica ministra obrazovanja Kantona Sarajevo, Anela Kozica, majka djeteta s poteškoćama u razvoju, i Ksenija Mirković, dječija psihoterapeutkinja iz Udruženja "Svitac" iz Beograda.

Urednica i voditeljica: Ivana Momčilović-Odobašić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi