Podijeli

Kontekst: Sirija nakon zračnih napada

Kontekst: Sirija nakon zračnih napada

SAD, Velika Britanija i Francuska 14. aprila izveli su zračne napade u Siriji, što je najveća intervencija zapadnih sila tokom sedmogodišnjeg rata. Udari su uslijedili nakon što su te zemlje optužile snage predsjednika Bashara al-Assada za upotrebu hemijskog oružja, što je Damask negirao. Mete su odabrane prilično usko, jer su gađani objekti "hemijske infrastrukture", a bila je najavljena šira zračna akcija. U prvoj reakciji službena Moskva je poručila da napad na Siriju neće ostati bez posljedica.

Šta se događa na ratištu u Siriji i kakav je odnos snaga? Ima li kraja ratu u toj zemlji i o čijim je sve interesima riječ? Kakvu poruku šalju saveznički napadi predvođeni SAD-om na snage Bashara al-Assada? Hoće li američke trupe biti zamijenjene arapskim?

O tome razgovaramo s našim gostima.

U Beogradu je vanjskopolitički analitičar i dugogodišnji dopisnik iz zemalja Bliskog istoka Borivoj Erdeljan, u Zagrebu analitičar portala Obris -Obrana i sigurnost Igor Tabak.

Emisiju vodi Dalija Hasanbegović, a uređuje Azra Hadžić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.