Podijeli

Kontekst: Samit G7 – test jedinstva

Kontekst: Samit G7 – test jedinstva

U francuskom ljetovalištu Biarritz održan je trodnevni sastanak čelnika sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta: Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Kanade, Velike Britanije i SAD-a. Prisustvovali su i predstavnici Evropske unije. Centralne teme samita bile su vanjska politika, trgovina, nejednakost, klimatske promjene i požari u Amazoniji te posrtanje svjetske ekonomije na rub recesije. Održano je više bilateralnih sastanaka, a bilo je i neočekivanih gostiju.

Kako je protekao samit i kakvi su konačni rezultati? Koliko je realan kraj današnjeg svjetskog poretka? Nameće li se francuski predsjednik Macron kao novi lider evropske vanjske politike, posebno u odnosima s Donaldom Trumpom? Kakav je značaj posjete iranskog ministra vanjskih poslova?

O tome u Kontekstu s gostima: u Beogradu je predsjednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić, te u Zagrebu pravnik i politolog, evropski ekspert za međunarodne političke odnose i međunarodno javno pravo Goran Bandov.

Emisiju uredila Azra Hadžić, voditelj Adnan Rondić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.