Podijeli

Kontekst: SAD protiv Huaweija

Kontekst: SAD protiv Huaweija 

Glavne tehnološke kompanije razmišljaju o narednim koracima nakon što je Donald Trump stavio kineskog tehnološkog diva Huawei i 70 firmi s kojima sarađuje na crnu listu. Odluku je obrazložio brigom za nacionalnu sigurnost. Američki dobavljači još će tri mjeseca moći sarađivati s Huaweijem. Google je objavio da će nastaviti ažurirati svoj softver na postojećim Huaweijevim uređajima, ali novi neće imati pristup operativnom sistemu i aplikacijama. Osnivač te kompanije je izjavio da ih Sjedinjene Američke Države potcjenjuju. No, kako će na ovaj izazov odgovoriti drugi najveći svjetski proizvođač mobilnih telefona? I još važnije, kako će to utjecati na potrošače i industriju? Hoće li ovaj potez promijeniti tok američko-kineskog trgovinskog rata?

Gosti Konteksta su: u Beogradu Vujo Ilić, politolog i glavni istraživač Crte, i u Zagrebu Krunoslav Ćosić, diplomirani inžinjer telekomunikacija i novinar.

Emisiju vodila Irena Kuldija, uredila Nejra Kozarić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi