Podijeli

Kontekst: SAD i Bliski Istok

Kontekst: SAD i Bliski Istok

Jemenski šiitski pobunjenici Husi preuzeli su odgovornost za napad dronovima polovinom septembra na postrojenja saudijske državne naftne kompanije Aramco, što je prepolovilo proizvodnju najvećeg svjetskog izvoznika nafte. Iako su Husi preuzeli odgovornost, američka administracija za napad je optužila Iran, tvrdeći kako nema dokaza da je izveden iz Jemena. Bilo je to dovoljno da američki predsjednik Donald Trump odobri slanje vojnika u Saudijsku Arabiju radi jačanja, kako je rečeno, zračne odbrane te zemlje.

Teheran je demantovao bilo kakvu umiješanost u napade na saudijska naftna postrojenja i optužio Washington da nastavlja pritisak na Iran, koji je već duže vrijeme pod finansijskim i ekonomskim sankcijama.

U kojem pravcu će se odvijati odnosi u tom dijelu svijeta i kakva je budućnost nuklearnog sporazuma s Iranom, iz kojeg su Sjedinjene Američke Države jednostrano izašle, za Kontekst govore:

- Boško Picula, profesor na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomatije, i

- Vuk Vuksanović, doktorant međunarodnih odnosa na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka.

Emisiju vodi Marina Riđić, uredila Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi