Podijeli

Kontekst: Rješavanje palestinskog pitanja

Kontekst: Rješavanje palestinskog pitanja

Kakve se promjene mogu očekivati u rješavanju izraelsko-palestinskog konflikta nakon izbora Trumpa za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država? Šta za Palestince znači otvorena američka podrška Izraelu? Koliko je jedinstvo Palestinaca te da li bi održiva palestinska država bila rješenje najdužeg sukoba u novijoj historiji?

Godinama su sporne izraelske mjere protiv Palestinaca poput podizanja zidova, naselja za jevrejske doseljenike, rušenja kuća, ograničavanja kretanja... Izraelski Parlament u prvom čitanju odobrio je zakon o legalizaciji doseljeničkih naselja koja su ranije izgrađena na okupiranim palestinskim teritorijama. Najavljena je dalja gradnja naselja, ali i zidova, a najnovijim prijedlogom zakona žele utišati pozive na molitvu sa džamija... Doprinose li novi izraelski zakoni povećanju netrpeljivosti, postoji li mogućnost da se produbi konflikt te koliko u svemu tome Izrael ima podršku Zapada – razgovarat ćemo u ovoj emisiji.

Naši su gosti:

  • u Zagrebu Boris Havel, docent na Fakultetu političkih znanosti, autor knjige „Arapsko-izraelski sukob: religija, politika i povijest Svete zemlje“,
  • u Beogradu Slobodan Janković, naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu,
  • u Sarajevu Mohammad Hamad iz Udruženja palestinske dijaspore u Bosni i Hercegovini, predsjednik Centra za balkanske i bliskoistočne studije.

Kontekst vodi Saša Delić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi