Podijeli

Kontekst: Regionalni bjegunci

Kontekst: Regionalni bjegunci

Županijski sud u Osijeku raspisao je za Zdravkom Mamićem hrvatsku i Interpolovu potjernicu, kao i evropski nalog za hapšenje nakon što se nije pojavio na izricanju prvostepene presude. Mamić je osuđen na 6,5 godina zatvora za davanje mita, utaju poreza i izvlačenje 15,44 miliona eura iz Nogometnog kluba Dinamo. Mamić je presudu dočekao u Bosni i Hercegovini i poručio da se neće vratiti u Hrvatsku jer ima i bh. državljanstvo. Dvojna državljanstva kao spas od izdržavanja kazne ili krivičnog procesuiranja iskoristilo je prije Mamića nekoliko desetaka osuđenih u regiji. Iako su potpisani ugovori o ekstradiciji i sporazumi o pravnoj pomoći između zemalja regije, česti su prebjezi osumnjičenih ili osuđenih za krivična djela. Prema ocjeni stručnjaka, o izručivanju počinilaca krivičnih djela krajnju riječ mora imati struka, a ne politika.

Zašto se sporazumi i ugovori ne primjenjuju i ima li politika utjecaja na pravosuđe u ovom dijelu Evrope za Kontekst govore:

- Branko Šerić, dugogodišnji advokat i sudija,

- Vuk Cvijić, novinar NIN-a, i

- Ifet Feraget, advokat.

 

Emisiju vodi Saša Delić, uredila Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.