Podijeli

Kontekst: Regionalne berze

Kako funkcionišu i kako sarađuju berze vrijednosnih papira u regiji? Na koji način utiču na razvoj ekonomije? Kako aktuelni događaji djeluju na poslovanje berzi?

Koliko je isplativo i sigurno ulagati u dionice? 

Po svojoj osnovnoj definiciji berza je fizički i poslovno organizovan prostor, gdje se po strogo utvrđenim pravilima trguje hartijama od vrijednosti, novcem i stranim sredstvima plaćanja. Berza je institucija finansijskog tržišta, ali je i sama po sebi finansijsko tržište. Ekonomske i političke prilike utiču na rad svjetskih berzi, kvalitet dionica i sigurnost investiranja. (promjene rejtinga ekonomija država, nezaposlenost, potrošnja, likvidnost tržišta, valutna kretanja, izbori, oružani sukobi...).

O berzama u regiji govore: u Sarajevu je direktor Sarajevske berze vrijednosnih papira, Tarik Kurbegović; u Beogradu glavni analitičar Beogradske berze Miroljub Ristić; u Zagrebu analitičar brokerske kuće Fima vrijednosnice, Stiven Toš.

Kontekst vodi Dalija Hasanbegović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi