Podijeli

Kontekst: Regionalna saradnja civilne zaštite

Kontekst: Regionalna saradnja civilne zaštite

Požari haraju Australijom i poprimili su razmjere kataklizme. Odnose ljudske živote, masovno stradaju životinjske i biljne vrste, a šteta tek treba biti procijenjena.

Prirodne katastrofe i klimatske promjene globalni su problem. Regija Balkana i jugoistočne Evrope područje je s visokim rizikom. Nedavni zemljotresi u Albaniji osjetili su se u cijeloj regiji. Sve zemlje Balkana ponudile su pomoć u ljudstvu i spasilačkim timovima, neke od njih na osnovu sporazuma o primanju i pružanju pomoći. Tokom proteklih godina zemlje regije bile su pogođene poplavama i razornim požarima. Poplave su 2014. nanijele štetu višu od tri milijarde eura. Indirektna, u vidu zagađenosti zemljišta i pitke vode te pojave zaraznih bolesti čak je udvostručena.

Solidarnost u regiji u ovakvim situacijama je neupitna, ali ne i dovoljna. Neophodni su sistemska organizacija, jasno utvrđene procedure, prevencija rizika i saradnja država.

Smatra se da jedan uloženi euro u prevenciju poplava “uštedi” sedam eura zbog štete koja bi nastala. Regionalna saradnja civilne zaštite tema je današnje emisije:

Razgovarali smo s našim gostima:

- u Zagrebu Damir Trut, direktor Civilne zaštite Hrvatske,

- u Skoplju Adnan Džaferoski, direktor Direkcije za zaštitu i spašavanje Sjeverne Makedonije, i

- u Sarajevu Adna Šetka, predsjednica Naučnog odbora Asocijacije za upravljanje rizicima u BiH.

 

Emisiju vodila Irena Kuldija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi