Podijeli

Kontekst: Regija na evropskom putu

Situacija u BiH je zabrinjavajuća, ocjenjuju najviši evropski diplomati. Vlast u Federaciji BiH gotovo je blokirana, a država ne ispunjava uslove. Opozicija u Makedoniji neće izaći na lokalne izbore - a ispunjavanje evropskih uslova se i ne spominje. Srbija napreduje, ali je i dalje upitno hoće li Beograd dobiti povozitivnu ocjenu iz Brisela, za normalizaciju odnosa sa Prištinom. Šta će, u takvim okolnostima biti sa datumom za početak pregovora o članstvu u EU?   

Nacrt rezolucije Evropskog parlamenta o BiH ukazuje na političke, ekonomske i socijalne probleme u zemlji i upozorava: BiH bi mogla dodatno zaostati za državama regiona.  Makedonija bi, ove godine, mogla ostati bez izvješataja o napretku. Komplikovana je situacija i u Srbiji. Je li moguće brzo riješti zastoj u procesu integracija? Gosti Konteksta su:

u Sarajevu - britanski ambasador u BiH, Nigel Casey.
u Skoplju - bivša potpredsjednica makedonske Vlade zadužena za evropske integracije, Radmila Šekerenska.
u Beogradu - direktorka Centra za evroatlantske studije, Jelena Milić.

Kontekst vodi Saša Delić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi