Podijeli

Kontekst: Regija i EU u 2018.

Kontekst: Regija i EU u 2018.

Početkom februara Evropska komisija će predstaviti Strategiju za integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju. U tom dokumentu bit će precizirane mjere kojima bi se daljnji proces proširenja EU-a na Zapadni Balkan u određenom periodu trebao učiniti izvjesnijim, potvrdio je za Al Jazeeru Tonino Picula, zastupnik u Evropskom parlamentu i šef izaslanstva EP-a za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom. Taj proces trebao bi se odvijati u tri kruga: u prvom su Srbija i Crna Gora, u drugom Makedonija i Albanija, a u trećem Kosovo i Bosna i Hercegovina, koji još nemaju ni kandidatski status.

Kako će teći proces pridruživanja i hoće li Brisel i Washington izvršiti veći pritisak na vladajuće politike u zemljama regije kako bi taj proces bio ubrzan, za Kontekst govore: 

-  Sanda Rašković-Ivić, zastupnica u Skupštini Srbije i potpredsjednica Narodne stranke,

- Tonino Picula, zastupnik u Evropskom parlamentu, šef izaslanstva EP-a za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom i bivši ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, te

-  Draško Aćimović, donedavni ambasador BiH u Briselu i potpredsjednik SDPBiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.