Podijeli

Kontekst: Rat valuta

Kontekst: Rat valuta

Međunarodni monetarni fond procjenjuje da se 62% svjetskih deviznih rezervi čuva u dolarima, euro čini 20% tih rezervi, a udjel juana i funte manji je od 5%.

Danas se u svijetu 85% svih deviznih transakcija odvija preko dolara, a američka Uprava federalnih rezervi stalno je podržavala globalnu vodeću ulogu dolara i starala se o likvidnosti, jer je upravo likvidnost dolara i činila tu valutu interesantnom za ulagače.

SAD je usred trgovinskog rata s Kinom, a posljednjim potezima američke administracije na čelu s predsjednikom Donaldom Trumpom, narušeni su politički, ali i ekonomski i privredni odnosi s Turskom i Rusijom.

Hoće li dolar ostati dominantna valuta u povremeno nekontrolisanim situacijama i odlukama predsjednika Trumpa, kada je riječ o američkoj politici i ekonomiji?

Može li ga na svjetskom tržištu zamijeniti neka druga valuta, za Kontekst  govore:

- Dejan Šoškić, profesor na Ekonomskom fakultetu i bivši guverner Narodne banke Srbije, i

- Slavko Kulić, ekonomist i politolog.

Emisiju vodi Jasmina Kos, uredila Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.