Podijeli

Kontekst: Rad parlamentarnih zastupnika u regiji

Koliko i kako rade narodni poslanici u skupštinama zemalja regije? Da li su njihova primanja u skladu sa rezultatima rada? Kakve privilegije imaju te koliko i kako ih koriste? Zašto se u BiH ne kažnjava nerad i neefikasnost Parlamenta?

Bez obzira na to što u junu nije održana niti jedna sjednica Predstavničkog, a ni Doma naroda Parlamenta BiH, svi delegati i poslanici su dobili pune iznose plata. Osim osnovnih plata od blizu 2.000 eura, parlamentarci će dobiti i paušale u visini po 400 eura i naknade za topli obrok i prevoz. Oni sa prebivalištem izvan Sarajeva dobijaju još naknade za odvojeni život i troškove prevoza. Svima su plaćeni računu mobilnih telefona. Ovogodišnji regres je također već isplaćen.

Ko su najviše plaćeni a ko najefikasniji parlamentarci u regiji i mogu li se izabrani predstavnici građana i naroda pozivati na odgovornost kada ne rade posao za koji su izabrani?

Na ovu temu razgovarat ćemo sa našim gostima: U Sarajevu – poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Senad Šepić, u Zagrebu – novinarka T-portala Maja Šurina i u Beogradu – poslanik u Narodnoj Skupštini Srbije Neven Cvetičanin.

Emisiju vodi Marko Radoja, a uvodnu priču iz Sarajeva donosi Azalea Džanko.  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi