Podijeli

Kontekst: Presuda Vojislavu Šešelju

Kontekst: Presuda Vojislavu Šešelju

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu izreklo je pravosnažnu presudu Vojislavu Šešelju i osudilo ga na 10 godina zatvora. Proglašen je krivim po tačkama 1, 10 i 11 za poticanje progona, prisilno raseljavanje, deportacije i druga nehumana djela, kao i za progon i kršenje prava na sigurnost kao zločina protiv čovječnosti. O presudi Vojislavu Šešelju razgovarali smo s našim gostima.

U Zagrebu je Maja Munivrana-Vajda, profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu, u Beogradu Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava u Srbiji, u Sarajevu Fikret Bečirović, viši naučni saradnik na Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Voditeljica je Dalija Hasanbegović, a urednik Emil Sućeska.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi