Podijeli

Kontekst: Pravosuđe vs bh. mediji

Kontekst: Pravosuđe vs bh. mediji

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine potresaju afere jedna za drugom.

Nakon što je objavljeno da je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića u aferi "Potkivanje", a disciplinska prijava odbačena protiv predsjednika VSTV-a, Milan Tegeltija najavio je da će za klevetu tužiti novinare, medije, političare koji su, kako je rekao, tvrdili da je on umiješan u korupciju.

Ranije je Tužilaštvo BiH, kako je saopćeno, formiralo predmet u kojem navode da će se s dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom ispitati motivi i razlozi osoba koje putem medija šalju javnosti negativne poruke o radu pravosuđa. Istovremeno, na posljednjoj sjednici VSTV-a pojedini članovi su zbog novonastale situcije zatražili kolektivnu ostavku Vijeća da bi se, kako su rekli, sačuvao kredibilitet institucije. Ovaj prijedlog nije dobio podršku ostalih.

Može li se i kako razriješti situacija u kojoj se našlo bh. pravosuđe i njegovo najviše tijelo, za Kontekst govore:

- Selim Karamehić, član VSTV-a BiH i sudija Osnovnog suda Brčko,

- advokat Marko Dragić, i

- Srđan Blagovčanin, iz Transparency Internationala BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi