Podijeli

Kontekst: Pravosuđe i mediji

Je li opravdano izuzimanje medijskih materijala za dokazivanje krivičnih djela? Šta će se promijeniti u odnosu sudova i medija nakon protesta u BiH? Je li bh. krivično zakonodavstvo usklađeno sa smjernicama Vijeća Europe? Kakav je položaj medija iz regije u kriznim situacijama?

 

Općinski sud Sarajevo naredio je, na prijedlog Kantonalnog tužiteljstva, privremeno oduzimanje kompletnog audio, video i tekstualnog materijala od 10 medijskih kuća, čije su ekipe izvještavale o protestima u Sarajevu. Za neizvršenje naredbe predviđena je kazna od 25.000 eura ili zatvor za odgovornu osobu. Sud se pozvao na Krivični zakon FBiH i Zakon o krivičnom postupku, a sve zbog paljenja institucija i napada na državnu imovinu i policiju.

 

Šta će to donijeti medijima i šta će značiti za buduće izvještavanje?

 

Razgovaramo sa našim gostima: u Sarajevu - nekadašnji novinar i urednik lista Oslobođenje te bivši ombudsman za medije FBiH, Mehmed Halilović; u Sarajevu je i univerzitetski profesor, sociolog, dr. Srđan Vukadinović; u Zagrebu - politički analitičar, umirovljeni profesor Filozofskog fakulteta, dr. Žarko Puhovski.

 

Voditelj Adnan Rondić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi